Leveles tészából vendégváró falatok

 Gyors leveles tészta falatok

Alap: bolti friss vagy fagyasztott leveles tészta (készen nagyon praktikus).

Formák:

  • Háromszög (kis croissant-szerű tekercs)

  • Csiga

  • Rúd / stangli

  • Kosárka muffinformában

🧀 Töltelék ötletek:

  1. Sajtos-sonkás

    • Sonka szelet + reszelt trappista vagy gouda

    • Tekerd fel és vágd csigákra, vagy háromszögbe hajtsd.

  2. Feta–spenótos

    • Apróra vágott bébispenót + feta + kevés fokhagyma

    • Jó kis mediterrán ízvilág.

  3. Pizzás

    • Paradicsomszósz (kevés oregánóval) + szalámi + reszelt sajt

    • Csiga formában különösen finom.

  4. Juhtúrós-tejfölös

    • Juhtúró + kevés tejföl + apróra vágott újhagyma

    • Sózni nem nagyon kell, mert a túró elég karakteres.

  5. Kolbászos-sajtos

    • Vékony kolbászkarika + reszelt sajt

    • Erősebb, fűszeresebb ízek kedvelőinek.

  6. Gombás-tejszínes

    • Apróra vágott pirított gomba + kevés tejszínnel sűrítve + petrezselyem

    • Kosárkában nagyon jól mutat.

🌿 Extra tippek:

  • A tetejét sütés előtt kend le felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal, köménnyel vagy reszelt sajttal, hogy szebb és ropogósabb legyen.

  • 200 °C-on kb. 15–20 perc alatt megsül.

1. Rúd / stangli

  1. Nyújtsd ki a leveles tésztát téglalap alakban.

  2. Szórd rá a reszelt sajtot és a kolbászkarikákat (itt akár apróra is vághatod a kolbászt, hogy könnyebben formázható legyen).

  3. Hajtsd félbe hosszában, majd vágd kb. 2 cm széles csíkokra.

  4. A csíkokat csavard meg párszor (így spirálos lesz).

  5. Kend meg tojással, szórd meg sajttal vagy szezámmaggal, és süsd 200 °C-on 15 percig.

🥟 2. Mini batyu

  1. Vágd a tésztát kb. 8x8 cm-es négyzetekre.

  2. Tegyél a közepébe egy kis reszelt sajtot és 1-2 kolbászkarikát.

  3. Hajtsd össze boríték-szerűen (a négy csücsköt középre).

  4. Kend le tojással, szórd meg köménymaggal.

  5. 200 °C-on 15–18 percig süsd, amíg szépen megpirul.

🥐 3. Mini croissant

  1. Nyújtsd kör alakúra a tésztát, majd vágd 8 cikkelyre (mint a pizza).

  2. A szélesebb végébe tegyél sajtot + kolbászkarikát.

  3. Tekerjed fel kifli formára.

  4. Tojással kend le, tetejére szórj sajtot.

  5. 200 °C-on kb. 15 perc alatt megsül.

👉 Ezeknél mind a tojással lekenés + sajt vagy magok a tetején adja meg a szép, ropogós külsejét.

Ha előre megtöltöd és feltekered, majd egy órát áll:

  • Hűtőben pihentetve: semmi gond! Sőt, kifejezetten jót tesz, mert hidegen szebben sül, jobban feljönnek a rétegek. Fontos, hogy takard le fóliával, nehogy kiszáradjon.


2007 Ircsi receptgyűjteménye © Dr. Aracsi Józsefné. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el